2020 yılı küresel koronavirüs salgını sebebi ile dijital platformlarda her zamankinden çok daha fazla zaman geçirdiğimiz bir yıl oldu. Sosyal izolasyon kurallarına uyup evde kalan her yaştan bireyin hem bilgiye erişmek hem de sosyalleşmek için yüzünü sosyal medyaya ve video izleme uygulamalarına döndüğü ise bir gerçek. Mobilde geçirdiğimiz süre dikkate değer derecede arttı, artık yeni medya teknolojileri ile daha çok etkileşim halindeyiz. Biz de Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü olarak 2020 yılında yeni medya alanında öne çıkan gelişmeleri News Roundup 2020: Yeni Medya, Yeni Normal, Yeni Gündem başlığı altında sizin için derledik.
İnternet kullanım alışanlıklarımız
2020’de hayatımızı değiştiren koronavirüs ile internet kullanma alışkanlıklarımız da değişti. GlobalWebIndex tarafından yapılan ayrıntılı araştırmalar, kullanıcıların salgın sebebiyle evlerinden çıkamadığı, ofislerin ise evlere taşındığı salgın sürecinde mobilde geçirilen sürede ve uygulamaların indirme ve kullanım oranlarındaki artışı ortaya koyuyor. En çok zaman harcanan uygulamaların başında oyunlar göze çarpıyor, hepimizin sanal toplantılar için sıkça kullandığı Zoom uygulaması ise bir diğeri. Önümüzdeki yıl da çoğu şirket evden çalışmaya devam edeceğini açıkladı. Dropbox ve twitter tüm çalışanlarının bundan sonra evden çalışacağını açıklarken, Microsoft ve Facebook da çok sayıda çalışanının evde kalmaya devam edeceğini belirtti.
Geliri en çok artan şirket: Amazon
Virüsün hızla yayılması nedeni ile kapatılan alışveriş merkezleri ve mağazalar ile perakende sektörü oldukça etkilenmiş, tüketiciler alışverişlerini e-ticarete yöneltmişlerdi. 2020’de geliri en çok artan şirketlere baktığımızda ilk sırada ABD merkezli e-ticaret devi Amazon geliyor. Küresel salgın nedeniyle piyasalar olumsuz etkilenirken bir diğer yükselişe geçen değer ise dünyanın en büyük kriptopara birimi olan Bitcoin. Sene başından beri yüzde 200 değer kazanan Bitcoin 2021’de de adından sıkça söz ettireceğe benziyor.
TikTok: 82 milyon kez indirildi
2020’de en çok indirilen uygulama Çinli sosyal medya, video oluşturma ve paylaşma uygulaması TikTok. 82 milyon kez indirilerek en çok indirme sayısı ile birinci sırada. Ardından 57.5 milyon ile Instagram takip ediyor. Koronavirüs ile evlerine kapanan internet kullancılarının artan talebi başta Netflix olmak üzere çevrimiçi dizi ve film izleme platformlarının karlarını da arttırdı.
Yılın Arama Trendleri 2020 listesi
Arama motoru devi Google’ın yayınladığı “Yılın Arama Trendleri 2020″ listesinde Türkiye’de Google’da genel kategoride en çok EBA arandı. Nasıl sorusu kategorisinde, ”nasıl HES kodu alınır” ve ”ZOOM programı nasıl kurulur” takip ediyor. Dünyada ise, koronavirüs Google aramalarının ilk sırasında yer aldı.
Sosyal medya yasası
2020’de bizi en çok ilgilendiren haberlerden biri 1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren sosyal medya yasası oldu. Ülkemizde 1 milyon ve üzeri kullanıcıya sahip olan sosyal medya platformlarının temsilci bulundurması zorunlu hale getirilen yasada, aralarında Facebook, Twitter ve TikTok gibi sosyal medya platformları şimdiye kadar temsilcilik açmadıkları için toplamda 40 milyon lira para cezası ile karşı karşıyalar. Bugüne kadar Netflix ve Youtube temsilci bildiriminde bulundu. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen Facebook, Instagram, Periscope, TikTok ve Twitter’ın ise bu konuda nasıl bir adım atacağı belirsizliğini koruyor.
Sosyal medya platformlarına dönük yeni adımlar atmayı planlayan sadece Türkiye değil, 2020 yılının son haftalarında Google, Facebook, Amazon ve Apple gibi şirketlerin üzerinde kara bulutlar dolanmaya başlamıştı. ABD’deki federal yetkililer ve 45 eyalet savcısı, Facebook’u rakiplerini satın almak ve rekabeti engellemek için yasa dışı eylemlerde bulunmakla suçladı. Aralık ayında ise Avrupa Komisyonu büyük teknoloji şirketlerinin nasıl düzenleneceğine dair “Dijital Hizmetler ve Dijital Pazar Yasaları”başlıklı yasa tasarısını sundu. Böylece Avrupa Birliği, son 20 yıldaki en büyük dijital revizyona hazırlanıyor. Dijital ve sosyal medya devleri bu yasalara uymadığı anda ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Bu yeni düzenlemelerin şirketlerin güçlerini rekabet ve denetim mekanizmalarıyla kısmak için getirildiği öngörülürken, 2021 teknoloji devleri için yetkililerin daha çok kural getirmesiyle zor geçebilir.