Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü birinci sınıf öğrencisi Burak Şahin (nam-ı diğer “Burak Oyunda”) YouTuber’lığın bir gelir modeli ve bir meslek olduğunu söylüyor. Peki gerçekten öyle mi? YouTube’dan para kazanmak ne kadar mümkün? Peki görüntü paylaşım platformlarına video yükleyen herkes para kazanabiliyor mu?
YouTube’dan para kazanmak
Burak Şahin’i dinlemeye devam edelim. Zira Şahin ne kadar olduğunu sormasak da “YouTuber”lıktan kazanç elde ediyor. Özellikle de Youtube’un Türkiye ofisini açmasından sonra para kazanma sistemi aktif hale geldi. Videolarda çıkan reklamlardan kullanıcı gelir elde ediyor.
Youtube videolarının kaç “tık” aldığı da önemli. Sadece tık almak değil, bunun dışında birçok firmanın veya markanın “YouTuber”lara verdiği reklamlardan kazanılan hatırı sayılır miktarda para da söz konusu.
Örneğin bir teknoloji firması, videolarda kendi cihazlarının kullanılması karşılığında belirli bir ücret veriyor. Burak Şahin videolarında oyun tanıtımı da yapıyor ve karşılığında para kazanıyor.
YouTuber’lar kanallarında aynı zamanda bağış da toplayarak gelirlerini artırabiliyor. Bağışlar, izleyen kitlelerin desteğini yansıtıyor.
Az takipçili kanallar daha az kazanıyor
Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü son sınıf öğrencisi Merve Ingerle’nin de bir Youtube kanalı var. Kendi ifadesiyle ufak ve az abonesi olan bir kanal. Ingerle, reklamlardan çok kesinti yapıldığını, dört beş ayda en fazla 500 lira gelir elde edebildiğini söylüyor. Ona göre, bu geçim için yeterli değil. Fakat büyük kanallar için bu durum farklı. YouTube kanallarının reklam alma imkanları olduğunu ve sponsorlarla çalışmaya başladıklarını hatırlatıyor.
Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya mezunu Damla Altun ise sadece YouTube’a video koyarak para kazandığını söylüyor. İzlenme başına belirli bir kazanç sağlayarak gelir elde ediyor. Ancak kazancının çok yüksek olmadığını da vurguluyor. Altun, markalarla çalışarak daha fazla kazanç sağlanabildiğini söylüyor.