Yeni Normalde E-ticaret ve Dijital Medya Davranışları podcast bölümünde Yeni Medya Yüksek Lisans öğrencilerimizden MindBehind Pazarlama Yöneticisi Tuğçe Arslan Üçer moderatörlüğünde, Google İrlanda yöneticilerinden Anıl Gökmen’i konuk ettik ve 2020’de e-ticaretin ve alışveriş günlerinin yükselişini, pandemide değişen dijital medya davranışlarını, trendlerin eğilimini ve Google medyasını konuştuk.
E-ticaret Payındaki Değişim
Google İrlanda’da reklam yöneticiliği yapan ve 7 senedir İrlanda’da yaşayan Anıl Gökmen, Tuğçe Arslan Üçer’in ”Yeni normal ne? Yeni normali nasıl tanımlarız?” sorularına cevap verdi. ”Hepimiz her yerde bir ‘yeni normal’ kavramından bahsediyoruz. Fakat bazen bu tanım sorgulanıyor, çünkü henüz bir sona erişilmedi” diyerek sözlerine başlayan Gökmen, E-ticaret payındaki değişimlere de değindi. Gökmen, E-ticaret payının 2020 yılının ilk ayında %100 büyüdüğünü ve aynı zamanda %12 oranına gelmiş olduğunu ekledi. Aslında 2023 yılında beklenen %12 oranına 6 ay içerisinde gelinmesine dikkat çeken Gökmen, bu hızlı atılıma hazır olan firmaların durumdan faydalandığını hazır olmayanların da dezavantajlarını gördüğünü dile getirdi.
E-ticaret yeni normalin ana oyuncularından
E-ticaret payındaki büyük artışla birlikte online perakendeciler de %80 oranında büyüme gösterdi. Anıl Gökmen, Google’da %50 oranında arama yapılan perakende sektörünü etkileyen kategorileri söyledi, bunlar; telefon, ev dekorasyonu, laptop ve elektronik ürünler. Gökmen, artık e-ticaretin pandemiden önceki yerinde olmadığını ve bir üst seviyeye yerleştiğini dile getirdi. ” E-ticaret yeni normalin ana oyuncularından bir tanesi” diyerek sözlerine devam etti.
Alışveriş Davranışları Kalıcı Olarak Değişti
E-ticaretin sonuç olduğu bazı davranış değişikliklerinden de bahseden Anıl Gökmen, 2020 yılında yapılan bir araştırmayı örnek gösterdi. Bu araştırmada seçili kullanıcılara bir anket yapıldı ve alışveriş davranışları nasıl değiştiği soruldu. Gökmen bu ankette %70’ten fazlasının alışveriş davranışlarının kalıcı olarak değiştiğini ifade etti.
”Adaptasyon hızı inanılmaz boyuta ulaştı”
Anıl Gökmen, dünyada genel olarak bir anahtar kelime seçilecek olsa bunun ”hız” olacağını söyledi. Her şeye adapte olabilmenin getirdiği faydaları vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: ”Şirketler çok hızlı dönüşüm gösteriyor ya da çok hızlı dönüşüm gösterebilen şirketler başarılı olabiliyor.”
Anıl Gökmen Yeni Medya öğrencileri için de şahsi öneri ve tahminlerde bulundu.
Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans öğrencilerimizden MindBehind Pazarlama Yöneticisi Tuğçe Arslan Üçer ve Google İrlanda yöneticilerinden Anıl Gökmen ile gerçekleştirilen E-ticaret ve Dijital Medya podcast yayının tamamını Spotify ve Speaker üzerinden dinleyebilirsiniz.