Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat ile KHAS Yeni Medya podcast kanalında kripto para dünyasına giriş yaptık. Kripto paranın ne olduğunu, birimlerini ve paranın yerine geçip geçemeyeceğini ve 2021 beklentilerini sorduk, İsmail Hakkı Polat yanıtladı.
”Kripto para 4 yıl içinde 1 milyon kat büyüdü”
İsmail Hakkı Polat, yaklaşık 12 yıl önce ortaya çıkan kripto paranın çıkış noktası ile ilgili şunları söyledi: ”Arkasında herhangi bir merkez bankası olmayan, herhangi bir finansal kurum olmayan bir dijital para nasıl yaratılır? ” sorusunun yanıtı verilmek üzere ortaya çıktı. Yalnızca dijital para olarak bahsedilmesinin yanında, ilk 2, 3 yıl oyun gibi de kullanıldığını dile getiren Polat, ilk zamanlar internetin yeraltı dünyasında kara para alışverişi için de kullanıldığını ekledi. Kripto para değerlenmeye başlamasının ardından 4 sene içerisinde 1 milyon kat büyüme gösterdi.
Bitcoin: Kripto paraların atası
Kripto paraları, Bitcoin ile ortaya çıkmış ve merkezsiz, aracısız, hızlı ve sınır tanımayan; aynı zamanda sadece internet üzerinde çalışan dijital paralara kripto para deniyor şeklinde tanımlayan Polat, işlem kayıtlarının hepsinin şeffaf olduğunu ve tüm sistemin güvenliğinin kriptoloji üzerine kurulu olduğunu da dile getirdi. Aynı zamanda, Block zincirin, kullanıcıların anonim kimliğini koruyacak ve bu işlemlerin kayıtlarını da hacklenemeyecek kadar yüksek bir şifreleme tekniği olduğuna dikkat çekti. Polat’a göre, Bitcoin kullanan kişilerin hacklenmesinin sebebi basit siber güvenlik kurallarına uymamaları.
Pandemi döneminde dijital paraya geçişte gözle görülür bir artış olduğuna dikkat çeken Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğr. Gör. İsmail Hakkı Polat, ”Pandemi sürecinde kağıt paralardan virüs yayılımının artabilme ihtimaline karşı oluşan korku sonucunda dijital paraya geçiş hızlandı ” dedi.
Yaratılmış ilk dijital altın
Kripto paranın, devletler tarafından biraz mesafeli olarak görüldüğünü dile getiren Polat, kripto paranın günümüzde akışkan bir para olabilmesinin zor olduğunu, Bitcoin’in sürekli artış göstermesinden kaynaklı olarak insanların harcamak yerine altın gibi ellerinde tutmayı tercih ettiklerini vurguladı. Bitcoin’e geçiş ile ilgili Polat şunları söyledi: ”İnsanlık yeterince dijital ve finansal okur yazarlığa sahip değil. Bu nedenle geçişin çok kısa sürede değil, fakat yavaş yavaş olacağını düşünüyorum.” Bu konu ile birlikte gençliğe de vurgu yapan İsmail Hakkı Polat, ”Dijital kuşağın bu kadar çok talep etmesiyle birlikte beklediğimden çok daha kısa sürede gerçekleşebileceğini düşünüyorum” dedi.
Kripto para iyi bir yatırım aracı olabilir ama dikkat!
Kripto paralara yatırım yapmadan önce, bu işi öğrenene kadar küçük yatırımlarla başlanması gerektiğini söyleyen Polat, Bitcoin’in ne olduğunu daha bilmeden yatırım yapıp çok büyük zararlara uğrayanlar, evini, arabasını satanlar hayal kırıklığına uğradı diyerek, konuya dikkat çekti.
2021’de Bitcoin Ne durumda Olacak?
Önümüzdeki dönemde Bitcoin’de çok büyük dalgalanmalar olacağını düşünen Polat, bu dalgalanmaların hep yukarı doğru gideceğini dile getirdi. Polat, ”Bitcoin fiyatının çok artacağını düşünüyorum ama sistem bitcoin kabul etmezse önümüzdeki dönemlerde daha elverişlisini yapmazlarsa, bitcoin bir küresel para birimi olur, işte o zaman dünyanın ve merkez bankalarının başı belaya girer” dedi.
Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğr. Gör. İsmail Hakkı Polat ile gerçekleştirilen podcast yayınının tamamını Spotify ve Spreaker üzerinden dinleyebilirsiniz.