2020 yılı Nisan ayında kullanıma sürülen ve pandemiden sonra popülerlik kazanan sesli sohbet odası uygulaması Clubhouse, Şubat ayı ile birlikte 10 milyon haftalık aktif kullanıcıya ulaştı. Uygulama, şimdilik sadece iOS işletim sisteminde çalışıyor. Kullanıcılar sesli konuşma özelliğiyle ilgi alanlarına göre belirledikleri sohbet odalarına katılabiliyor, konuşmalarda aktif rol alabiliyor, sohbet etkinliği planlayabiliyor. Bu bakımdan Clubhouse, video uygulamaları başta olmak üzere görsel iletişimin revaçta olduğu sosyal medya dünyasında podcast trendinden sonra ses temelli yeni bir trend olarak karşımıza çıkıyor.
Podcast modelinden farklı olarak herkesin dinleyici ve konuşmacı olabildiği bir model sunmasından ötürü de hiyerarşileri ortadan kaldırdığı, interaktiflik ve etkileşimi arttırdığı üzerinde duruluyor. Bunda uygulamada teknoloji girişimcilerinden, milyarder hayırseverlere, sanatçılardan Silikon Vadisi CEO’larına kadar birçok ismin bir araya gelmesinin de etkisi var. Aralarında Microsoft kurucularından Bill Gates, Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg ve Tesla Motors Kurucusu Elon Musk’ın da olduğu isimler iklim krizinden, bitcoin piyasasına ve COVID-19 pandemisine dair çeşitli konularda görüşlerini paylaşıyor.
Clubhouse: ”Sözlü kültürün kamusal alanda kendine yeniden yer edinme çabası”
Çoklu sesli uygulamaya getirilen bir diğer yorum ise uygulamanın sözlü kültür üzerine düşünme şekillerimize getirebileceği olası katkılar. Tekno-sosyolog Zeynep Tüfekçi Clubhouse trendini sözlü kültürün kamusal alanda kendine yeniden yer edinme çabası olarak nitelendiriyor. Peki Clubhouse’ı farklı yapan gerçekten ne? Podcast başta olmak üzere diğer sosyal medya platformlarına rakip hatta alternatif olabilecek mi? Ses kayıtlarının saklanması ve üçüncü partiler ile paylaşılması konusunda bir güvenlik sorunu oluşacak mı? Şimdilik bu sorular askıda bekliyor fakat Clubhouse’ın yatırımcıların ve kullanıcıların ilgisini çekmeyi başardığı açık. Clubhouse, Türkiye dahil pek çok ülkede AppStore’da en çok indirilen uygulamalardan biri haline geldi. Şirket yakın zamanda Android versiyon üzerine de çalışmaya başlayacağını duyurdu.
Facebook ve Avusturya Hükümeti Karşı Karşıya
Sık sık asılsız haberler ve veri güvenliği konusunda gündeme gelen Facebook, son olarak Avustralya hükümeti ile karşı karşıya geldi. Avustrulya’da parlamento tarafından onaylanan ve senatoya sunulan sosyal medya yasa tasarısı ile Facebook ve Google, platformlarında yayımlanan haber içerikleri için medya şirketlerine para ödeyecek. Facebook ve Google geçen seneden beri bu yasaya karşı çıkıyordu. Facebook 18 Şubat itibarı ile ise ülkedeki kullanıcıların haber paylaşımını ve görüntülemesini yasaklamıştı.
Facebook’un kendisinin de haber kaynakları için potansiyel bir gelir kaynağı haline geldiğini vurgulayan sosyal medya uygulaması, haberlerin ücretli paylaşılacağı bir Facebook haberler sekmesi fikrini de ortaya koymuştu. Fakat bu teklif Avustrulya Başbakanı Scott Morrison tarafından tepki ile karşılandı. Bu tartışmaların ardından geçtiğimiz günlerde Facebook ülkedeki kullanıcıların haber paylaşma yasağını kaldıracağını duyurdu. Avustralya Hükümeti ile bir uzlaşmaya varacaklarının sinyalini verdi. Buna göre, kabul edilen yasayla Avustralya, sosyal medya devlerinin platformlarında yer alan haber içerikleri için ödeme yapmak zorunda kalacağı ilk ülke olacak. Hükümet yasanın işleyişi ile dijital platformlar hakkında daha adil bir ücretlendirme yapılacağı ve bunun diğer sosyal medya platformlarının yönetişimi için de bir çerçeve sağlayacağını belirtti.
KHAS Newsround Up’ın diğer podcast bölümlerini Spotify ve Spreaker üzerinden dinleyebilirsiniz.