2020 yılının Ekim ayında “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” şeklinde tanımlanan, yeni Sosyal Medya Yasası ile sosyal ağ sağlayıcıların yükümlülükleri konusunda düzenlemeye gidilmişti. Bu kapsamda Türkiye’de yer sağlayıcı hizmeti veren ve kullanıcı sayısı 1 milyondan fazla olan yurtdışı menşeili sosyal ağların ülke sınırları içerisinde temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Kanuna uymadığı takdirde idari para cezası, reklam yasağı gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalan sosyal medya devlerinden Youtube, Facebook gibi Twitter da temsilci bildirme yükümlülüğünü yerine getirerek Türkiye’de şirket kurdu.
Spaces vs Clubhouse
Twitter söz konusuyken sosyal medya uygulamasının bir süredir üzerinde çalıştığı ve Nisan ayında karşımıza çıkan iki yeni özellikten bahsedelim. Twitter Nisan ayından itibaren hem iOS hem de Android mobil işletim sistemlerinde kullanılabilen Spaces sesli iletişim özelliğini hayata geçirmiş oldu. Clubhouse ile benzerlikler taşıyan bu sesli sohbet odası özelliği ile kullanıcılar Spaces’ta oluşturulan oturumlara katılıp konuşabiliyor. Hatta Twitter’ın, geçtiğimiz aylarda Clubhouse’ı satın almak için görüşmeler yaptığı ve 4 milyar dolar değerinde teklifte bulunduğu belirtiliyor. Clubhouse’un bu tür bir yatırıma sıcak bakıp bakmadığı henüz netlik kazanmış değil.
Ücretli Üyelik: Super Follows
Twitter ile ilgili bir diğer gelişme ise bir süredir konuşulan Super Follows özelliği. Bir çeşit ücretli üyelik seçeneği olarak da adlandırılabilecek bu yeni özellik ile Twitter kullanıcıları içeriklerini beğendikleri ve desteklemek istedikleri içerik üreticilerine abone olabilecekler, bu yeni sistem üzerinden takipçilerin bir takım avantajlı içeriğe erişimi de öngörülüyor. Önümüzdeki aylarda Super Follows özelliği ile ilgili ayrıntılı bilgi paylaşılacağı aktarılırken, bu tür bir yeniliğin hem içerik üreticilerini daha aktif olmaya teşvik edeceği, hem platformdaki içeriklerin hem de platforma olan güvenin sürdürülebilirliği konusunda katkıda bulunabileceğini değerlendirmek mümkün.
iOs 14.5 Güncellemesi
Nisan ayına damgasını vuran konulardan biri de Apple’ın iphone ve iPad cihazları için duyurduğu iOs 14.5 yazılım güncellemesi oldu. Yeni emojiler, akıllı asistan uygulaması Siri’de yapılan iyileştirmeler, pandemi koşullarına istinaden maske için özel geliştirilmiş yüz tanıma teknolojisi gibi özelliklerin yanı sıra, yeni gelen güncelleme ile ilgili belki de asıl mevzu Apple’ın uygulamaları takip etmek için tasarladığı Uygulama Takip Şeffaflığı özelliği. Buna göre iOS 14 kullanıcıları çevrimiçi kişisel aktivitelerinin ve bu aktivitelere ait verilerin paylaşılmasını kabul etmediği sürece reklamcılar kişiselleştirme ve veri toplama hakkına sahip olamayacaklar. Yani bu yeni gelen özellik ile kullanıcılara açıkça şirketlerin verilerini toplayacakları, işleyecekleri bildirilecek ve kullanıcılar verilerinin ticari amaçla kullanılmasında söz hakkına sahip olmuş olacak. Öte yandan bu gelişme bir diğer teknoloji devi Facebook tarafından hiç hoş karşılanmadı. Bunun sebebi gelirinin çok büyük bir kısmı reklamlara dayalı olan Facebook’un Apple’ı reklam gelirlerinin önünü kesmek ile suçlaması. Bu durum dünyanın en çok kazanan iki şirketini karşı karşıya getirmiş gözüküyor. Bir yandan özel hayatın gizliliği ve veri ihlali gibi konularda başı skandallardan kurtulmayan Facebook, diğer yanda ise kullanıcıların verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarına imkan tanıyabilecek bir güncelleme. Meseleye Apple’ın tarafından baktığımızda şirketin bu durumdan ne tür bir kar sağlayacağı ve motivasyonu olduğu merak konusu. Fakat bilinen o ki bu kullanıcı dostu yeni güncelleme ile yeni tür iş modelleri doğuşuna ve reklamcılık deneyimlerinin çeşitlenişine tanık olabiliriz.
Instagram, Taciz ve Nefret Söylemi İçeren Mesajların Önüne Geçiyor
Hedef kitlesinin büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu popüler fotoğraf ve video paylaşım uygulaması Instagram da Nisan ayında yeni bir özellik duyurdu. Uygulama geliştirdiği bir yapay zeka ile platformdaki taciz ve nefret söylemi içeren mesajları otomatik olarak tespit edecek. Instagram’da gizlilik ayarlarında etkinleştirilebilen bir filtre sayesinde aktif olacak. Bu yeni özellik ile kullanıcılar gelen mesaj isteklerini engelleme ve silme şansına sahip olacak. Instagram daha önce de siber zorbalık ile mücadele kapsamında tasarladığı bir kaç özelliğini kullanıcıları ile paylaşmıştı. Uygulamaya gelen rahatsızlık verici içeriğin veya kişilerin kısıtlanma özelliği bunlardan biriydi. Bir diğer özellik ise, beğeni sayılarının kaldırılması olmuştu. Buna göre Instagram beğeni sayılarını rakamlarla ifade etme tasarımından vazgeçti. Amacın gençler arasında paylaşımların kaç beğeni aldığına yönelik baskıların ve yargılanma hissinin ortadan kaldırılması olduğunu belirtti.
KHAS Newsround Up’ın diğer podcast bölümlerini Spotify ve Spreaker üzerinden
dinleyebilirsiniz.