Toplumsal Cinsiyete Dayalı Siber Şiddet podcast bölümünde KHAS Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç, Dr. Eylem Yanardağoğlu Feminist Aktivist Pınar İlkiz ve Feminist Aktivist Nurcihan Temur’u ağırladı. İlkiz ve Temur, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında gerçekleşen bu yayında, son yıllarda mobil bilgi ve sosyal medyanın yaygın kullanımıyla beraber özellikle genç kızların ve kadınların maruz kaldığı şiddetin bir türü olan siber şiddeti anlattı.
Şiddet tanımlarında dil birliği zamanla oluşacak
KHAS Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç, Dr. Eylem Yanardağoğlu, internet erişiminin artmasıyla beraber toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin yeni bir türü olan ‘siber şiddet’ hakkında Nurcihan Temur’a, siber şiddetin ne olduğunu ve siber zorbalıktan farkını sordu. Temur, ”Avrupa Komisyonu raporlarında çoğu yerde ‘çevrimiçi şiddet’, bazı yerlerde ‘djital şiddet’ bizim de ‘siber şiddet’ olarak kullandığımız ve kullanılmakta olan bu kelimelerin hepsi genelde aynı tanıma giriyor” dedi. Dil birliğinin olmamasının sebebinin kavramların henüz çok yeni olduğuna vurgu yapan Temur, zamanla dil birliğinin oluşacağını aktardı. Pınar İlkiz, düzenledikleri atölyelere katılan kadınlarla birlikte bu tanımları isimlendirmek istediklerini ekledi.
”Kadınlar ve kız çocuklarının siber şiddete maruz kalmaları 27 kat daha fazla”
Eylem Yanardağoğlu, UNICEF’in bir araştırmasını aktardı. Türkiye’de en çok 25-40 yaş aralığında siber şiddete maruz kalındığını ifade eden bu araştırmadan sonra Yanardağoğlu, Nurcihan Temur ve Pınar İlkez’e kadınlara yönelik siber şiddete kimlerin daha çok maruz kaldığını sordu. Temur, ”Sanal ortamda herkes şiddete maruz kalabilir ama biz biliyoruz ki kadınlar ve kız çocuklarının şiddete maruz kalmaları 27 kat daha fazla. Sosyal medyada kim daha fazla görünürse daha fazla siber şiddete maruz kalıyor” dedi. Siber şiddete daha çok maruz kalanlar; kadın aktivistler, LGBT üyeleri, kadın siyasetçiler, kadın yazarlar, kadın akademisyenler, kadın gazeteciler ve engelli kadınlar.
Toplumsal Cinsiyete Dayalı Siber Şiddet Rehberi
Temur ve İlkiz’ in Siber Saygı Derneği’yle çalıştıkları Toplumsal Cinsiyete Dayalı Siber Şiddet Rehberi kadın örgütleri için hazırlandı. Temur, bu rehberde kadın örgütleri için tanımların ve önerilerin yer aldığını dile getirdi. Tanımların bilinmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Pınar İlkiz, ”Bilmek aslında, siber şiddete maruz kalan kişilerin ne yaşadığı konusunda bir bilince sahip olunması anlamına geliyor” diyerek önemini vurguladı.
Kadına Yönelik Şiddete Son Kampanyası: Ateşböcekleri Karanlığı Aydınlatıyor
Sohbetin son bölümünde, Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu, Birleşmiş Milletler’in (BM) kampanyasına değindi. BM tarafından küresel olarak düzenlenen Kadına Yönelik Şiddete Son Kampanyası’na BM Türkiye ofisi de 2012 yılından beri destek veriyor. İlkiz ve Temur da, ”Ateşböcekleri Karanlığı Aydınlatıyor” adıyla bu kampanyada yer alıyor. Kampanyanın temel hedefi kadın ve kız çocuklarının yalnız olmadığını, haklarını arayabilecekleri mekanizmaların olduğuna dikkat çekmek.
Siber şiddete maruz kalanlar için atesbocekleri.info sitesinden bir test bulunuyor. Test çözüldüğü zaman kişilerin karşısına bir rehber çıkıyor ve bu sayede kişilerin maruz kaldıkları durumlarda neler yapabileceklerini anlatılıyor.
KHAS Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç, Dr. Eylem Yanardağoğlu ve konukları Feminist Aktivist Pınar İlkiz, Feminist Aktivist Nurcihan Temur ile gerçekleştirilen podcast yayının tamamını Spotify ve Speaker üzerinden dinleyebilirsiniz.